Onze groepen

Meer informatie over Unit 1 (groep 1-2)

We hebben op de Kameleon een heterogene kleuterklas. Dat betekent dat de kinderen uit groep 1 en 2 bij elkaar zitten. Dit vinden we belangrijk, omdat ze veel van elkaar kunnen leren. Voordat uw kind 4 jaar wordt, mag het 5 middagen komen proefdraaien. Er is een nauwe samenwerking met de voorschool, waardoor de overgang vaak erg soepel verloopt.

08.15 uur  inloop
08.30 uur  Logo3000 en letterkennis
09.00 uur  werkles
09.55 uur  kringactiviteit taal
10.15 uur  fruit eten en drinken
10.30 uur  kringactiviteit rekenen
10.50 uur  buitenspelen
11.20 uur  werkles, oriëntatie op jezelf en de wereld, kunstzinnige oriëntatie
12.00 uur  lunch
12.30 uur  buitenspelen
13.00 uur  werkles
13.50 uur  afsluiting
14.00 uur  naar huis

De methodes en werkwijze
De methodes en de werkwijze hebben een doorgaande lijn binnen onze onderbouw. Zowel vanuit de voorschool als naar leerjaar 3. Zo werken we, bijvoorbeeld met LOGO3000 en volgen we de kinderen via Mijnkleutergroep en Kijk! We werken met de thema’s van kleuteruniversiteit met een verrijkt taalaanbod.

Taalontwikkeling
De taalmethode die gebruikt wordt heet ‘Kleuteruniversiteit’ en wij gebruiken als basis de KET versie hiervan. De nadruk van de methode ligt op het spelenderwijs ontdekken en ontwikkelen. De methode werkt met thema’s waarin alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen. Er zijn per thema allerlei speelse activiteiten  die interactie uitlokken, waardoor een rijk taalaanbod ontstaat. Zo kunnen we gericht inspelen op de taalontwikkeling. Iets wat op de Kameleon hoog in het vaandel staat.

Woordenschatonderwijs
We werken met de didactiek “Met woorden in de weer.”
De leerlingen krijgen dagelijks gericht nieuwe woorden in woordclusters aangeboden. Woorden staan centraal in het onderwijs. Kinderen met een grote woordenschat begrijpen de leerstof en de leerkracht beter. Ze kunnen zo beter meedoen met de activiteiten. In groep 1-2 maken we gebruik van het materiaal van Logo 3000.

Rekenontwikkeling
De kinderen krijgen wekelijks rekenactiviteiten aangeboden. De methodes die we hiervoor gebruiken zijn ‘Met Sprongen Vooruit en Kleuteruniversiteit’. Rekenen en wiskunde maken deel uit van de belevingswereld van jonge kinderen. Vanuit de belangstelling die jonge kinderen van nature hebben voor rekenactiviteiten, kunnen we hen in speelse situaties problemen laten onderzoeken en oplossen. Deze activiteiten doen we in de kring, tijdens de werkles, in de speelzaal of tijdens het buiten spelen, allemaal spelenderwijs. Een manier die bij kleuters past.

Motoriek
Per dagdeel zijn er bewegingsmomenten voor de kinderen. Kinderen hebben beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. In de ochtend en in de middag spelen we 30 minuten buiten of in de speelzaal. Op maandag hebben wij een beweegactiviteit in de speelzaal. Elke woensdag hebben wij een gymles.

De werkles
Per dagdeel is er een werkles voor de kinderen. Er hangt een planbord in de klas. De kinderen mogen kiezen op het planbord. Op maandag krijgen ze algemene uitleg en daarna gaan ze zelfstandig plannen. Ze mogen per werkles kiezen of ze aan hun weektaak werken of iets anders kiezen op het planbord. Aan het einde van de week moet het werk van de weektaak af zijn.

Fruit eten
Als school met nadruk op gezondheid en bewegen, vinden we het belangrijk dat het fruitmoment ook bestaat uit een gezond tussendoortje. De kinderen mogen wat drinken meenemen en fruit.

De ouders
Ieder schooljaar wordt u uitgenodigd om tijdens de afsluiting van het thema te komen kijken in de klas, kijken naar de werkjes die uw kind heeft gemaakt.
Daarnaast nodigen wij u 2x per jaar uit voor een oudergesprek. Dan bespreken we de ontwikkeling van uw kind a.d.h.v. de Kijk-registratie en Mijnkleutergroep. We horen ook graag van u hoe het thuis met uw kind gaat. Mochten er tussendoor mededelingen of vragen zijn, dan kunt u altijd een afspraak maken met de leerkracht.

Er is veel aandacht voor het individuele kind. Kinderen die verder zijn dan leeftijdsgenootjes krijgen extra uitdaging en kinderen die moeite hebben met bepaalde ontwikkelingsgebieden krijgen extra instructie. We werken elke dag met een onderwijsassistente. Er is dus veel ruimte om in kleine groepjes te werken.

Betrokkenheid van ouders heeft een positieve invloed op het leerproces van het kind. Elke zes tot acht weken werken we met een nieuw thema. De eerste week krijgt u een themabrief mee met alle informatie en data over het thema. Hierin staat aan welke doelen wij werken.

Wilt u verdere informatie, dan bent u van harte welkom bij ons in groep 1-2!


Meer informatie over Unit 2 (groep 3-4)

Energiek, sociaal, dynamisch, zorgzaam, vrolijk, gezellig, open en leergierig. Enkele woorden die onze klas omschrijven. Wij zijn niet alleen de leukste klas van De Kameleon, maar ook van heel Oosterhout!

8 kinderen in groep 3 en 14 kinderen in groep 4.
Ieder kind in onze klas is uniek, er is oog voor iedereen en wij hebben ook oog voor elkaar. Niet alleen de juffen, maar ook de kinderen staan voor elkaar klaar. Om elkaar te helpen met omkleden tijdens de gym, te helpen met rekenen, te herinneren hoe het ook al weer moet met de regeltjes op school, om samen te werken of spelen of gewoon voor de gezelligheid. Wij zijn er voor elkaar.

Leren lezen, tafeltjes, tellen over het tiental, bussommen, begrijpend lezen, dit is slechts een handje vol van wat wij leren in een jaar.

Drie keer per week krijgen de kinderen van groep 3 apart les met Veilig leren lezen van juf Dijanne.

Daarnaast hebben we op maandag en dinsdag extra hulp van juf Jenny. Op woensdag en vrijdag helpt meneer Fred in de klas.

Naast het harde werken hebben we twee keer per week gymles van juf Kiki. Dit is op woensdag en donderdag.
Buiten het leren uit boeken leren we ook spelenderwijs. In o.a. circuitvorm wordt er gewerkt aan taal, lezen, spelling en rekenen. Daarnaast is er ook tijd voor andere creatieve werkvormen om even te ontladen van al dat harde werken.

Door dit spelenderwijs te doen, is leren leuk en werken we aan onze sociale en emotionele vaardigheden.

Rondom thema’s wordt er gewerkt aan aardrijkskunde, natuur en geschiedenis.

De thema’s van dit schooljaar zijn: Het tropisch regenwoud, oude culturen en reisbureau ‘De wereld’.

Kortom we zijn een leuke, gezellige en vrolijke groep waar hard gewerkt en veel geleerd wordt.

Klik hier voor meer informatie over:
Groep 3
Groep 4


Meer informatie over Unit 3 (groep 5-6)

In onze unit vinden we het belangrijk dat de kinderen nog zelfstandiger worden als dat ze inmiddels al zijn. Ze worden dan ook meer zelf verantwoordelijk voor het meenemen van spullen, het maken èn leren van hun huiswerk. Zo maken de kinderen kennis met het leren van proefwerken voor de wereld oriënterende vakken geschiedenis (Speurtocht), aardrijkskunde incl. topografie (Blauwe Planeet), biologie en techniek (Natuniek).

Jaarlijks terugkerende zaken in groep 6

Taakkaarten
De kinderen leren werken met taakkaarten. Op deze taakkaarten staan wat de kinderen per les moeten doen, maar ook welke weektaken aan het eind van de week af moeten zijn. Hierdoor leren ze om hun tijd goed in te delen en een planning te maken.

Spreken voor de klas
In deze groep houden alle kinderen een boekbespreking. In groep 5/6 moeten de kinderen vertellen hoe het boek heet, wie de schrijver is, waar het verhaal over gaat (wie, wat, waar) en wat ze van het boek vinden. Verder maken ze een tekening en lezen ze een stuk uit het boek voor.
Naast de boekbespreking worden in groep 5/6 ook spreekbeurten gehouden. Hiervoor gebruiken we dezelfde pictogrammen, zoals ze die gewend zijn van de boekbesprekingen. De spreekbeurt mag gaan over een dier, een land of een hobby.
Aan de hand van een stappenplan wordt het grootste deel van de spreekbeurt thuis voorbereid. Wel wordt er elke week een moment ingepland waarin de kinderen vragen kunnen stellen aan de juf en de juf eventuele tips kan geven.

Lezen
Naast het technisch lezen krijgt vanaf groep 5 begrijpend- en studerend lezen een steeds belangrijkere rol. Nieuw in deze groep is de methode ‘Blits’. Dit is een methode voor studievaardigheden. In de lessen leren de kinderen hoe om te gaan met studieteksten, informatiebronnen, schema’s, tabellen en grafieken. Ze leren waar ze bepaalde informatie kunnen vinden. Ook leren ze de beginselen van het kaartlezen.

Woordenschat
Ook in groep 5/6 maken we veel tijd vrij voor woordenschat. We werken met de methode ‘Posterproject’ voor het aanbieden en aftoetsen van alledaagse woorden. Verder wordt, volgens de didactiek van ‘Met Woorden in de Weer’, veel aandacht besteed aan de begrippen uit de wereld oriënterende vakken. Tijdens begrijpend en technisch lezen wordt extra aandacht besteed aan de moeilijke woorden.

Jaarlijks terugkerende zaken in groep 7

In groep 7 wordt nog veel nieuwe lesstof aangeboden. Het is daarom een pittig jaar.
Net zoals in de andere groepen worden drie maal per jaar citotoetsen gemaakt voor het leerlingvolgsysteem.
Ook gaat 3 keer per jaar het rapport mee naar huis. Bij het laatste rapport wordt een voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs gegeven.

Nieuw in groep 7 is het vak Engels. De lesmethode Take it Easy is de eerste kennismaking met Engelse les. De leerkracht geeft vaak het advies om regelmatig te kijken en te luisteren naar Engelstalige programma’s op televisie en radio om aan de taal te wennen.

Ieder jaar gaat groep 7 mee voor een kennismaking op een school voor voortgezet onderwijs. Zo kunnen de kinderen zich alvast een beetje oriënteren.

In april en mei worden resp. het theorie- en praktijkexamen verkeer afgenomen. Als alles goed is gegaan wordt in juni het verkeersdiploma uitgereikt.

Jaarlijks terugkerende zaken in groep 8

De laatste puntjes worden op de i gezet om de benodigde basiskennis, en liefst nog meer(!) voor de eindcito te beheersen. Er wordt, naast het aanleren van nieuwe stof, vooral veel herhaald. Er staan één of meerdere leuke uitstapjes naar verschillende VO scholen op het programma. Zo kunnen de kinderen alvast een idee krijgen hoe hun school er volgend jaar uit zou kunnen zien.

Voor het leerlingvolgsysteem wordt in oktober nog een begincitotoets gemaakt. In december gevolgd door de drempeltoets. Hiermee wordt bekeken of een leerling in aanmerking komt voor LeerWeg Ondersteunend Onderwijs (LWOO) op het VO. De proef- en eindcito luiden een spannende tijd in. Adviesgesprekken en centrale aanmelding volgen dan snel daarna.

In april doet de groep mee aan het Fietsvaardig programma op de Grote Markt. Dit is ter voorbereiding op deelname aan het verkeer op weg naar de nieuwe school.

In juni gaat de groep twee dagen op kamp. Ze werken een zeer gevarieerd en daardoor ook knap vermoeiend programma af.
Hun basisschoolperiode wordt met een afscheidsavond afgesloten. Alle kinderen worden daarbij nog eens in het zonnetje gezet.

Jaarlijks terugkerend in de hele Unit

Huiswerk speelt een belangrijke rol bij het leren. Planning, gebruik van de agenda en het werk op tijd inleveren zijn vaardigheden die ook in het voortgezet onderwijs belangrijk zijn.

Op maandag gaat het spellingschrift mee naar huis. Dit moet vrijdag weer worden ingeleverd. Ook moeten er thuis wekelijks tien nieuwe woorden geoefend worden op de computer m.b.v. de site wrts.nl. Aangezien dit voor de leerkracht niet direct controleerbaar is, wordt hier toezicht van de ouders bij verwacht.

Tussendoor moet er thuis ook geleerd worden voor de wereldoriënterende vakken.

Mondeling presenteren leren de kinderen d.m.v. het één maal per jaar houden van een boekbespreking en een spreekbeurt. Een schriftelijke presentatie wordt gehouden in de vorm van een werkstuk.

In september start het project “Van vakwerk tot meesterwerk”. Dit vraagt een flink stuk teamgeest. In groepjes gaan de leerlingen na schooltijd naar een vakman toe om iets te leren en een meesterwerk te maken. In de herfstvakantie ronden ze het project af, waarna het tentoongesteld wordt op school. Leerlingen, ouders en leerkrachten bepalen samen welk werkstuk wint.

Rond de maand mei is er bij de geschiedenislessen speciale aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Het ene jaar wordt daarvoor de Anne Frank krant ingezet. Het andere jaar wordt een lespakket rond de film “Dertien in de oorlog” gebruikt.

Klik hier voor meer informatie over:
Groep 5

Meer informatie over unit 4 (groep 7-8)

Jaarlijks terugkerende zaken in groep 7

In groep 7 wordt nog veel nieuwe lesstof aangeboden. Het is daarom een pittig jaar.
Net zoals in de andere groepen worden twee maal per jaar toetsen gemaakt voor het leerlingvolgsysteem.
Bij het laatste rapportgesprek wordt een voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs gegeven.

Nieuw in groep 7 is het vak Engels. De leerkracht geeft vaak het advies om regelmatig te kijken en te luisteren naar Engelstalige programma’s op televisie en radio om aan de taal te wennen.  Zo kunnen we al gezellig een beetje in het Engels kletsen.

Het is handig om in dit jaar al te starten met de bezoeken aan het voortgezet onderwijs om een beeld te krijgen van de scholen in de omgeving.

In april en mei worden resp. het theorie- en praktijkexamen verkeer afgenomen. Als alles goed is gegaan wordt in juni het verkeersdiploma uitgereikt.

Jaarlijks terugkerende zaken in groep 8

De laatste puntjes worden op de i gezet om de benodigde basiskennis, en liefst nog meer(!) voor de eindtoets te beheersen. Er wordt, naast het aanleren van nieuwe stof, vooral veel herhaald.

Voor het leerlingvolgsysteem wordt in januari nog een toets gemaakt. De eindtoets luidt een spannende tijd in. Adviesgesprekken en centrale aanmelding volgen dan snel daarna.

In juni gaat de groep twee dagen op kamp. Ze werken een zeer gevarieerd en daardoor ook knap vermoeiend programma af.
Hun basisschoolperiode wordt met een afscheidsavond afgesloten. Alle kinderen worden daarbij nog eens in het zonnetje gezet.

In onze unit vinden we het belangrijk dat de kinderen nog zelfstandiger worden dan dat ze inmiddels al zijn. Ze worden dan ook meer zelf verantwoordelijk voor het meenemen van spullen, het maken èn leren van hun huiswerk.

Huiswerk speelt een belangrijke rol bij het leren. Planning en het werk op tijd inleveren zijn vaardigheden die ook in het voortgezet onderwijs belangrijk zijn.

Voor de hele unit
Het huiswerk bestaat uit spelling en rekenen. Op vaste dagen gaat het werk mee naar huis en moet het op tijd weer worden ingeleverd.

Rond de maand mei is er bij de geschiedenislessen speciale aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Het ene jaar wordt daarvoor de Anne Frank krant ingezet. Het andere jaar wordt een lespakket rond de film “Dertien in de oorlog” gebruikt.

Daarnaast heeft de school het oorlogsmonument in het park geadopteerd. Dat betekent dat we aandacht besteden aan dit monument en er zelf een herdenking bij houden.

De twee groepen zitten door elkaar waardoor ze elkaar kunnen helpen en elkaar vragen kunnen stellen.

Spreken in de klas
Er wordt expliciet aandacht besteed aan het spreken in complete zinnen. Middels presentaties leren de kinderen informatie duidelijk over te brengen. Hiervoor moeten ze voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals: je publiek aankijken, duidelijk spreken. M.b.t. de inhoud: die moet opgebouwd zijn volgens een duidelijk te volgen structuur zoals een inleiding, informatie en een slot.

Lezen
We hebben voor lezen de nieuwe methode Nieuw Nederlands Junior. In deze methode worden technisch lezen, begrijpend lezen en studerend lezen gecombineerd. We besteden veel aandacht aan lezen in een week.
Leesbevordering komt regelmatig onder de aandacht wanneer de kinderen een boektaak mogen uitzoeken na het uitlezen van hun boek.

Woordenschat
Voorlezen is een goede manier om de woordenschat te vergroten, evenals het zelf lezen van boeken. We besteden hier veel aandacht aan. Ook via de lessen taal, spelling en wereldoriëntatie.

Rekenen
De methode Wereld in Getallen geeft de kinderen veel inzicht in aan welke doelen ze werken en welke ze al hebben behaald. Er wordt veel structuur geboden, maar voor degenen die dat aankunnen, zitten er flinke uitdagingen in.